Prikkelende Perspectieven over Jongvolwassenen en geld

Geld. Het is overal en tegelijkertijd hebben we het er weinig over. Wat weten we er eigenlijk van? Hoe leren jonge mensen erover? En op welke manier heeft het geldstelsel ons in zijn greep – en kunnen wij grip krijgen op het geldstelsel? Over deze vragen gingen onze inspirerende sprekers onder begeleiding van Rosa van der Veen in gesprek met onze deelnemers uit de werelden van welzijn, sport, financiën, onderwijs en beleid.

No alt text provided for this image
Carlijn Bollen over het onderzoek dat leidde tot het Waterwerk van ons Geld | Fotografie door Lonneke Buijs

Kimberley Beauprez trapte af met haar speculatieve ontwerp van een app, genaamd ‘Carefree in 2060’, die jonge mensen begeleidt op weg naar bewustzijn over hoe zij hun geld kunnen inzetten voor wat zij waardevol vinden. In plaats van te focussen op pensioensparen prikkelt de app de gebruikers om het nadenken over je toekomst onderdeel te maken van je dagelijks leven. En speelt in op hun voorkeuren en karaktertrekken om een tijd die er nog niet is toch relevant en dichtbij te maken.

Dat omgaan met geld niet vanzelfsprekend is liet Frank van Jeveren zien. Vanuit Maatschappelijk Adviesbureau Purpose monitorde hij de impact van het Stichting Jongeren Perspectief Fonds, gedurende twee jaar. Hij liet de effectiviteit van het programma zien in de vorm van keiharde geldbesparing en in de impact die het verlichten van geldzorgen heeft op jonge mensen: zij kunnen weer léven en hun toekomst opbouwen.

Op welke manier heeft het geldstelsel ons in zijn greep – en hoe kunnen wij grip krijgen op ons geld?

No alt text provided for this image
Thomas Bollen gidst het publiek door het Waterwerk van ons geld | Fotografie door Lonneke Buijs

Tot slot namen Carlijn Kingma en Thomas Bollen ons mee in hun onderzoek naar de werking van het geldstelsel. Lopend door de indrukwekkende kaarten die het systeem van geldstromen als ‘waterwerken’ laten zien, wezen zij op de constructies die vooral werken om mensen met geld aan meer geld te laten komen. Een schril contrast met de verhalen van jonge mensen die vastlopen in het systeem.

No alt text provided for this image
Paneldiscussie | Fotografie door Lonneke Buijs

Dit contrast werd het thema van de paneldiscussie. Het panel besprak de rol van visualisaties (zoals de kaarten van Carlijn Kingma, de animaties van Maatschappelijk Adviesbureau Purpose). Cynthia Ronde deelde haar ervaring uit de praktijk van de ‘onderste lagen van de waterwerken’ vanuit het Humanitas Get a Grip programma. Anne Jenster reflecteerde op hoe de beleving van jonge mensen centraal kan komen te staan in het leren en onderwijzen over geldzaken. Pauline van den Elsen vertelde wat de Gemeente Eindhoven doet om de vicieuze cirkel van geldgebrek te doorbreken in vernieuwende pilots speciaal voor jongvolwassenen. Want alle sprekers zijn het erover eens dat ons geldstelsel eigenlijk vooral werkt voor een hele kleine groep en dat vooral jonge mensen, onze toekomst, speciale aandacht verdienen bij het opbouwen van een duurzame toekomst.

FOMO 040: het enige festival voor jongvolwassenen dat tegelijkertijd een onderzoek is naar hun belevingswereld.

Over dit evenement

Hoe worden jonge mensen financieel zelfstandig? Wat werkt daarbij en wat staat hen in de weg? Dat is de vraag achter de tweede editie van FOMO 040: het enige festival voor jongvolwassenen dat tegelijkertijd een onderzoek is naar hun belevingswereld. Voorafgaand aan het festival organiseerde cocosmos deze inspiratiemiddag vol Prikkelende perspectieven over jonge mensen en geld.

Meer weten? 💬 fomo@cocosmos[.]nl & www.fomo040.nl

No alt text provided for this image

Misschien vind je dit ook leuk

FOMO 040: hoe is de relatie van jongeren met geld? 

Gemeente Eindhoven wil weten wat er speelt onder jongeren, maar dit is een lastige doelgroep om mee in aanraking te komen. Hierom bedacht Cocosmos het FOMO-festival: het festival waar jongeren toffe experiences doen én wij meer te weten komen over hun leefwereld. Het thema van dit jaar: hoe is de relatie van jongeren met geld?

De Eindhovense Klusbus 

“Is het echt gratis?” Een mensgerichte aanpak deuren opent om energiebesparende maatregelen te treffen, daar waar het het hardst nodig is.