De Eindhovense Klusbus 

Energieteam (cocosmos) in gesprek met bewoner: “Is het echt gratis? Ook de materialen? Ik kon het niet geloven, daarom ben ik naar het spreekuur gekomen, fijn dat jullie er zijn!””

Energiearmoede… er wordt van alles over gezegd en geschreven, maar wat is er concreet aan te doen? De #Klusbushalte duikt op in buurten in Eindhoven waar volgens #CBS een hoog risico op #energiearmoede bestaat. Het doel van de Gemeente Eindhoven en de vier Eindhovense #woningcorporaties: met de #Klusbus 14.000 huishoudens kosteloos voorzien van verduurzamingsmaatregelen om zo hun energielasten te verlagen. Een duurzaamheidsproject met zo’n concrete en directe impact, daar dragen wij natuurlijk graag ons steentje aan bij.

Mensgerichte aanpak

Met ons #Energieteam en ons boekingsysteem gaan we langs de deuren om inwoners uitleg te geven over wat de Klusbus voor hun huishoudens kan betekenen en hen te helpen om een afspraak in te plannen. Onze aanpak richt zich specifiek op mensen die uit zichzelf niet zo snel zouden meedoen, bijvoorbeeld door een taalbarrière, laag vertrouwen in (overheids)instanties of weinig geloof in de effectiviteit. Juist deze mensen kunnen vaak het meeste profijt hebben van de energiebesparende maatregelen. Daarom is onze aanpak op hen gericht:

📆 We hebben een gebruiksvriendelijke boekingsplatform ingericht, zodat de Klusbus langskomt wanneer het uitkomt;

🏡 Bij iedereen die nog geen afspraak heeft ingepland gaan we langs, zo besteden we onze inzet effectief;

👂 Ons Energieteam spreekt samen acht talen, zodat informatie goed wordt overgedragen;

🕥 Geen kantoortijden: wij zijn in de buurten wanneer mensen thuis zijn;

👀 Met de Klusbushalte en haltebordjes maken we het project zichtbaar in de buurt zodat buren met elkaar over de Klusbus praten: we zien dat dit de drempel verlaagt om mee te doen en dit project te vertrouwen.

☕ Inloopspreekuren: in elke buurt organiseren we drie momenten waarop mensen bij de Klusbushalte langs kunnen komen om informatie te vragen over de Klusbus. Ook zijn er partners op het gebied van welzijn en financiën aanwezig, om andere vragen te beantwoorden.

Goedbedoelde (overheids-)maatregelen en stimulans bereiken helaas vaak niet de mensen waarvoor ze juist bedoeld zijn.

Met het verhogen van de toegankelijkheid bereik je echte impact op schaal. Daarom sluiten we met onze werkwijze voor de Klusbus aan bij de belevingswereld (en het tempo) van inwoners. Met onze mensgerichte aanpak openen we deuren, juist van huishoudens die verduurzamingsmaatregelen het beste kunnen gebruiken. Dankbaar werk met directe impact, op grote schaal: dat doen we als cocosmos met liefde. En met slimmigheidjes en evaluatie, zodat we het per buurt steeds beter doen. Meer weten of mee-leren over het vergroten van toegankelijkheid van verduurzamings- of andere maatregelen door de overheid? Neem gerust contact met ons op.

De Eindhovense Klusbus is een initiatief van: Gemeente EindhovenWoonstichting ’thuisWooninc.WoonbedrijfTrudo in samenwerking met de klussers van Caspar de Haan onderhoud & renovatieVan der Meijs, @bouwbedrijf van asperdt (Stam + De Koning Bouw (werkmaatschappij VolkerWessels)) en met onze partners WIJeindhoven en Werkplaats Financiën.

Misschien vind je dit ook leuk

FOMO 040: hoe is de relatie van jongeren met geld? 

Gemeente Eindhoven wil weten wat er speelt onder jongeren, maar dit is een lastige doelgroep om mee in aanraking te komen. Hierom bedacht Cocosmos het FOMO-festival: het festival waar jongeren toffe experiences doen én wij meer te weten komen over hun leefwereld. Het thema van dit jaar: hoe is de relatie van jongeren met geld?

Prikkelende Perspectieven over Jongvolwassenen en geld

Geld. Het is overal en tegelijkertijd hebben we het er weinig over. Wat weten we er eigenlijk van? Hoe leren jonge mensen erover? En op welke manier heeft het geldstelsel ons in zijn greep – en kunnen wij grip krijgen op het geldstelsel?