Knoop XL

In Eindhoven wordt zo’n twee kilometer spoorzone ontwikkeld tot een levendig stadshart. Met cocreatiesessies en bijzondere exposities halen wij al drie jaar wensen en behoeften op en schotelen we scenario’s voor aan toekomstige bewoners, ondernemers en bezoekers. Dit alles verzamelen we in een continu groeiend inspiratieboek.

Placemaking tijdens Dutch Design Week

Al drie jaar op rij organiseren we tijdens de Dutch Design Week (DDW) placemaking activiteiten in het stationsgebied van Eindhoven. In 2019 maakten bezoekers kennis met de ontwikkelvisie door een route te lopen tussen 360 graden schetsen die het leven in en tussen de gebouwen visualiseerden. Met (herbruikbare) stickers gaven bezoekers aan welk type activiteiten zij hier in de toekomst graag zien. 

Inspiratieboek Knoop XL 

In 2022 nam burgemeester Dijsselbloem tijdens DDW het Inspiratieboek Knoop XL in ontvangst. Hierin bundelden we de aanbevelingen van het jaar ervoor in een kaartenset van tien thema’s waar gemeente en ontwikkelaars rekening mee houden bij de gebiedsontwikkeling. Het Inspiratieboek wordt inmiddels overhandigd aan elke nieuwe initiatiefnemer in het gebied en het wordt gaandeweg aangevuld met nieuwe bevindingen. 

Door nu al samen na te denken over wat Knoop XL moet zijn, sluit deze plek straks aan bij de behoeftes van de bewoners, ondernemers en bezoekers.

Monique Habraken | Projectleider placemaking gemeente Eindhoven

Massastudie

Daarnaast vertaalden we de massastudie van Knoop XL in een maquette met een schaal van 1 op 100. Zo konden de 2300 bezoekers tussen de toekomstige gebouwen lopen. Ook waren er VR-brillen om de schaal van de gebiedsontwikkeling te ervaren en zo letterlijk in de toekomst te kijken. Op de levensgrote kalender planden bezoekers ook alvast events in die volgens hen in Knoop XL passen. Een goede manier om originele en lokale initiatieven te verzamelen die het gebied identiteit geven. 

Openbare ruimte

Tijdens de derde expo in 2023, maakten we met bezoekers van de DDW de stap naar de concrete inrichting van de openbare ruimte. Kinderen, jongeren en ouderen cocreëerden hun ideale straatmeubels voor Knoop XL. Uit de prototypes die zij maakten destilleerden wij de belangrijkste functies en daarmee stelden we ontwerpeisen op voor Izabela Boloz, die een uniek speeltoestel voor het gebied ontwerpt.

Met de exposities tijdens de DDW bereiken we de toekomstige bewoners en gebruikers van dit gebied.

Projectpartners

Smaakt naar meer?

Dit project is een voorbeeld van ons werk aan de ruimtelijke transitie.