Alleen het gratis aanbieden van energiebesparende maatregelen is niet genoeg. Je moet inwoners ook echt kunnen bereiken. Met De Klusbus gaan we naar de mensen toe en maken we een verschil daar waar het het meeste nodig is.
De energietransitie is ook een sociale transitie. Want ondanks het bestaan van technische oplossingen en subsidies kan lang niet iedereen meekomen. Door bijvoorbeeld een taalbarrière, weinig vertrouwen in de overheid, afhankelijkheid van verhuurders of gebrek aan tijd en middelen. Dat vraagt om een mensgerichte aanpak met duidelijke communicatie voor iedereen.
Mensgerichte aanpak
De mensen van De Klusbus brengen gratis kleine energiebesparende maatregelen aan bij inwoners van buurten met een hoog risico op energiearmoede. We plaatsen unieke Klusbushaltes in de buurt en hangen haltebordjes op in alle straten om aan te kondigen dat de Klusbus eraan komt. Vervolgens gaat ons Energieteam met ons boekingssysteem langs de deuren om inwoners persoonlijk uit te leggen wat de Klusbus voor hen kan doen. Ook organiseren we inloopspreekuren waar mensen vragen kunnen stellen of een afspraak kunnen maken. Ons Energieteam spreekt samen acht talen, Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners.
Juryrapport Galjaardprijs 2023
Spin-off
Sinds de start van het project, in 2022, zijn er bijna 10.000 woningen verduurzaamd. En de eerste spin-off van de Klusbus is een feit: voor de gemeente Veldhoven ontwikkelden we een unieke koffie- en klusbakfiets (de Kluskar) waarmee lokale vrijwilligers woningen één voor één kosteloos voorzien van energiebesparende maatregelen.
We delen onze kennis
De looptijd en de schaal van dit ambitieuze project gaf ons de gelegenheid om de dienstverlening en onze aanpak iteratief te verbeteren en verfijnen: samen met de klussers leren we door te doen. En onze lessen delen we graag! In de whitepaper lees je er alles over.
Buurtbewoner
De Eindhovense Klusbus wordt mogelijk gemaakt door het Duurzaamheidspact. Een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, het Platform Eindhovense Klantenraden (PEK) en de Eindhovense woningcorporaties ‘thuis, Wooninc., Trudo en Woonbedrijf. In samenwerking met aannemersbedrijven Caspar de Haan, Van der Meijs en van Asperdt en ontwerpend onderzoeksbureau cocosmos.
Dit project is een voorbeeld van ons werk aan de energietransitie.
© 2024 cocosmos